שיקום על גבי שתלים – שילוב של פרקטיות ואסתטיקה
בחברה המערבית בכלל ובחברה הישראלית בפרט, להופעה החיצונית יש חשיבות רבה. הופעה חיצונית כוללת גם את השאלה כיצד השיניים שלנו נראות, מה שנקרא בעגה המקצועית "אסתטיקה דנטלית". לכן, אנחנו עלולים לפעמים לקבל רושם ראשוני שגוי על אדם אחר רק בגלל שחסרות שיניים בפיו. אבל את החוסרים האלה אפשר לתקן בקלות יחסית באמצעות שיקום על גבי שתלים דנטליים
מה זה שתלים דנטליים?
בהליך של שיקום על גבי שתלים נעזרים בשתלים דנטליים. הם משמשים בתור מעין נקודות עיגון על עצמות הלסת. השתל כולל שתי נקודות הברגה: הראשונה בקצה התחתון לכיוון החניכיים, זאת כדי לדמות שורש חלופי במקום זה שאבד; והשניה בקצה העליון, עליו מבריגים את השן המלאכותית החדשה. ניתן להתקין עד 10 שתלים בכל לסת, תלוי בהיקף השיקום הדרוש.
שיניים שמותקנות בצורה זו הן בטוחות, יציבות ויכולות לשרת את המטופל במשך שנים רבות קדימה. מחקרים בתחום רפואת השיניים הוכיחו כי מבחינה סטטיסטית הצלחת הטיפול בשנה הראשונה עומדת על כ-95 אחוזים ולאחר 10 שנים על כ-80 אחוזים.
למי מתאים שיקום על גבי שתלים?
ראשית כל, יש להדגיש כי לגיל המטופל אין שום חשיבות כאשר מדברים על האופציה של שיקום על גבי שתלים. כלומר, ניתן לבצע את השיקום גם כאשר מדובר במטופלים מבוגרים מאוד, מה שעשוי לשפר את איכות חייהם ואת תחושת הדימוי העצמי שלהם באופן דרסטי.
מה שכן נלקח בחשבון הוא המצב הבריאותי של המטופל. קיימים מספר מצבים רפואיים שעלולים לסבך את החדרת השתל הדנטלי ולהוריד את סיכויי ההצלחה בקליטתו כמו מחסור של עצם בלסת, מחלת סוכרת בלתי מאוזנת, נטילת תרופות מסוימות נגד מחלות לב ועוד. לכן,יש לספק לרופא השיניים את כל הנתונים הרפואיים כדי שיוכל לבחון אותם ולנקוט בצעדים הנחוצים על מנת שהשיקום יתבצע על הצד הטוב ביותר.
שיקום על גבי שתלים – שלבים בתהליך
כאשר עוסקים בטיפול של שיקום על גבי שתלים, השלב הראשון בתהליך הוא הכנת תרשים טיפולים.
התרשים נעשה על ידי מומחה לשיקום פה. בשלב זה המטופל יצטרך לעבור מספר בדיקות כדי לאבחן את מצבו ואת היקף השיקום הדרוש לו. תרשים הטיפולים מתבסס על בחינה פיזיולוגית של חלל הפה, תצלומי שיניים מפורטים והערכה של מצב החניכיים.
אחרי שתרשים הטיפולים מוכן ורופא השיניים הסביר למטופל כל מה שהוא צריך לדעת על תכנית השיקום, עוברים להשתלה עצמה. שלב זה מחולק לשניים:
1. סריקה של הפה והחלל הריק, זאת לשם לקיחת מידות לכתר זמני עד להגעת השן הקבועה. בדרך כלל השיקום נעשה בטיפול של השתלה ארוכה, אך במקרה של השתלת שיניים ביום אחד השיקום הזמני נעשה מיידית בתום הטיפול.
2. הסרת הכתר הזמני לטובת התקנת השן או הכתר הקבועים מספר חודשים לאחר השלב הקודם.
חשוב לציין כי שיקום על גבי שתלים הוא תהליך שיכול לקחת זמן רב עד להשלמתו. לפעמים הוא עלול לקחת אפילו מספר חודשים. תרשים הטיפולים יכול לתת הערכה כמה זמן ידרש, אך הערכה זו אינה מהווה השורה התחתונה מאחר והדבר תלוי במשתנים נוספים כמו קליטה מוצלחת של השתל בלסת. מומלץ בחום שלא לדרוש מרופא השיניים להאיץ את התהליך, שכן עצם לסת שעוטפת את השתל כראוי היא המפתח לשיקום מוצלח ויציב. אמנם ישנה אופציה של שיקום ביום אחד בשיטת "העמסה מיידית", אך יש לה יתרונות וחסרונות משלה.
אסתטיקה היא מילת המפתח
כאמור, אסתטיקה דנטלית היא נושא חשוב ברפואת השיניים של ימינו לצד הפרקטיות של הטיפול. מבחינה אסתטית, הוספה שלכתרי זירקוניה יכולים לתת לשתלים החדשים מראה טבעי יותר. מדובר בכתר שצבעו לבן ומורכב ברובו ממתכת אצילה שנקראת זירקוניום. היתרונות המרכזיים של כתר זירקוניה הם בעמידות הגבוהה, כמו כן הגוון הקבוע שלו שאינו משתנה בחלוף הזמן. תכונות אלה הופכות את כתרי הזירקוניה למוצר מבוקש מאוד. על אף זאת, הם יקרים כספית באופן יחסי לאלטרנטיבות המוצעות.
אופציה אחרת היא הוספה של כתרים מחרסינה חלקית או מלאה. בדומה לזירקוניה, גם כתרים שעשויים מחרסינה נחשבים ככתרים חזקים ואסתטיים. החיסרון המרכזי של כתרי חרסינה הוא סיכוי גבוה יותר לנזקים ולשברים שונים, כאשר היכולת לתקן אותם היא מוגבלת מאוד ולפעמים אין ברירה אלא להחליף את כתר החרסינה השבור באחד חדש.